Їстівні продукти – це каннабісові продукти для прийому через шлунково-кишковий тракт: продукти харчування, що містять каннабіноїди, такі як тетрагідроканабінол (ТГК), психоактивний каннабіноїд у каннабісі, та/або канабідіол (КБД), не психоактивний каннабіноїд у каннабісі. Їстівні продукти можуть бути приготовані самостійно або куплені як готові вироби.
Найвідоміші їстівні продукти – це космічні печива, гашиш-брауні та ТГК або КБД-жувальні цукерки. ТГК може бути перероблений у вигляді ТГК-олії, гашишної олії або каннабатера в широкому спектрі продуктів харчування. Їстівний каннабіс – старий новий тренд
У 1970-х роках багато рецептів рекомендували молоти траву або гашиш у млині, щоб обробляти їх у їжу, тобто робити їстівними. Американська письменниця Аліса Б. Токлас ввела цей каннабісовий рецепт у 1950-х роках у своїй книзі «Куховарська книга Аліси Б. Токлас» в поп-культуру. Вона була супутницею Гертруди Стайн, і обидві належали до авангардної паризької мистецької сцени початку 20-го століття, де споживання гашишу було дуже поширеним.
У 1844 році група письменників та інтелектуалів у Парижі об’єдналася в клуб їдців гашишу (Club des Hachichins): вони зустрічалися раз на місяць у готелі Pimodan, щоб споживати гашиш і документувати спільний досвід. Для споживання гашишу використовували Dawamesc: зеленувату пасту з жиру, меду та фісташок, змішану з каннабісовою смолою – традиційний арабський рецепт.
І це лише один із багатьох старих рецептів для їстівних продуктів з каннабісом. Давні китайці варили частини рослини каннабісу у вигляді конопляного чаю. Гіндуїсти пили каннабіс, змішаний з молоком та спеціями, а марокканські племена виготовляли гашишове варення під назвою махджун з сушеними фруктами та горіхами. Сьогодні канна-мед, канна-цукор, каннабатер і канна-кокосова олія є популярними основними інгредієнтами в рецептах для ТГК-вмісних солодких і солоних страв. Від ТГК-сирника та жувальних цукерок до ТГК-хумусу та піци з каннабісом.
Розширені рецепти для їстівних продуктів з каннабісу
Старовинні рецепти для їстівних продуктів з каннабісом надихають і сьогоднішній вибір їстівних продуктів з каннабісу, але з двома важливими відмінностями.
Мелення відходить у минуле, екстракція стає популярною. Зараз відомо, що каннабіс розчиняється у жирах, точніше, що канабіноїди в каннабісі є жиророзчинними, тому їстівні продукти на основі жирів, таких як масло, кокосова олія для приготування їжі тощо, знаходяться в центрі уваги. Вживання каннабісу з жирами робить канабіноїди, такі як ТГК і КБД, більш біодоступними. З цієї причини рецепти випічки, такі як брауні з ТГК, для яких використовується масло, ідеальні для виготовлення їстівних продуктів з каннабісу. Підвищена біодоступність канабіноїдів завдяки жиророзчинному рецепту означає, що гашиш-брауні будуть мати сильніший ефект.
Першим кроком у виготовленні їстівних продуктів з каннабісу є декарбоксилювання квіток марихуани. Нагрівання каннабісу перетворює не психоактивний канабіноїд тетрагідроканабінолову кислоту (ТГКА) на психоактивну сполуку тетрагідроканабінол (ТГК). Перед використанням у рецептах трава нагрівається в духовці, щоб активувати її вміст ТГК і зробити її психоактивною. При курінні каннабісу це відбувається автоматично через згоряння.
Після активації квітки додаються до основи, такої як масло, кокосова олія, рослинна олія, конопляна олія, молоко, мед, вершки або цукор. Її також можна додати до приправ, щоб зробити соуси, такі як кетчуп, гірчиця та майонез. ТГК-олія або масло є надзвичайно універсальними і можуть бути використані для приготування безлічі страв.
Гашишна олія
Гашишна олія або бутан-гашишна олія (БГО; Butane Honey Oil) є видом каннабісового концентрату. БГО використовувалася на Близькому Сході протягом тисячоліть. У США вона набула популярності у 1970-х роках завдяки групі хіпі, відомій як “Братство Вічної Любові”. Ця група, яка виникла з мотоциклетної банди, стала своєрідним хрестовим походом, що присвятився поширенню любові та миру через каннабіс і ЛСД. У 1960-х роках члени подорожували до Афганістану, щоб отримати бутан-гашишну олію і привезти її до Америки. Таким чином братство вперше ввело афганський гашиш у західний світ.
Гашишна олія отримала нову популярність у 1999 році, коли науковий сайт Erowid опублікував метод екстракції під назвою “Техніка медової олії з гашишу”. У цьому процесі використовується легкозаймистий бутан. Під час виготовлення гашишу використовується велике сито, щоб відокремити трихоми від рослинної маси, тоді як для виготовлення гашишної олії використовується хімічний розчинник, який розчиняє трихоми і відокремлює канабіноїди від рослинного матеріалу. Після цього розчинник має бути видалений з екстракту. Метод є небезпечним і призводив до вибухів багатьох лабораторій.
Удосконалення у виготовленні гашишної олії
При розробці нових технік йдеться не лише про те, як найкраще зберегти профілі канабіноїдів, терпенів і флавоноїдів в екстракті. З часом екстрактори канабісу вдосконалили процес виготовлення гашишної олії і почали використовувати комбінації бутану та пропану, що зробило процес більш ефективним.
Розробка замкнутих систем (екстракція в замкнутому циклі) на відміну від систем з відкритим циклом зробила процес також безпечнішим. Сьогодні доступні складні пристрої, які дозволяють отримувати гашишну олію без використання розчинників. Вони використовують вакуум, що працює під тиском. Проте виготовлення гашишної олії залишається складним процесом для експертів і не підходить для аматорів.
Порада: Найкращий спосіб споживання БГО – за допомогою ТГК-вейпу.
Каннабіс: Їжа з ТГК-олію
ТГК-олія — це будь-яка олія, яка містить тетрагідроканабінол (ТГК), психоактивний канабіноїд у каннабісі. До неї належить вже згадана гашишна олія, яка є чистим екстрактом з високим вмістом ТГК. Також сюди входять більш м’які концентрати, такі як кокосова або рослинна олія з додаванням ТГК, які ідеально підходять для приготування їжі з каннабісу і можуть бути основою для безлічі рецептів на основі жирів.
Ці більш м’які ТГК-олії виготовляються з квіток марихуани, а не з гашишу. Сила основи, чи то канабаттер, чи канна-олія, залежить від кількості використаного марихуани і типу використаної олії/жиру. Оскільки канабіноїди є ліпофільними, тобто жиророзчинними, вони краще засвоюються насиченими жирами, такими як масло і кокосова олія.
Порада: Чиста гашишна олія особливо підходить для багатих десертів, таких як шоколадні трюфелі або карамельний пудинг. Чистий ТГК-концентрат також використовується для виготовлення ТГК-жувальних цукерок.
продаж їстівних продуктів з ТГК (жувальні цукерки, шоколад, випічка, напої тощо) є незаконним.
Їстівні продукти – жувальні цукерки
Марихуана-їстівні продукти у формі жувальних цукерок захопили світ каннабісу за останні п’ять-десять років: ТГК-жувальні цукерки, КБД-жувальні цукерки, Delta-8-жувальні цукерки та навіть веганські жувальні цукерки з каннабісом доступні на ринку. У штатах та країнах, де це легально, можна купити солодкі їстівні продукти, наприклад, у каннабіс-аптеках. Особливо великий вибір онлайн. Коли уряд США прийняв Farm Bill Act 2018, він відкрив двері для нового виду жувальних цукерок, виготовлених з Delta-8 з конопель. У Німеччині продуктів з ТГК (жувальні цукерки, шоколад, випічка, напої тощо) є незаконним.
ТГК-жувальні цукерки
ТГК-жувальні цукерки постійно викликають суперечки. Найбільша проблема з ТГК-жувальними цукерками – їх привабливість для дітей. У США відомі випадки, коли діти зазнавали шкоди для здоров’я через вживання ТГК-жувальних цукерок. Також була подана позов проти компанії в Міннесоті, яка продавала високоефективні ТГК-жувальні цукерки з до 100 мг ТГК на порцію під назвою “Death by Gummy Bears”.
Незважаючи на суперечки, ТГК-жувальні цукерки для деяких людей є зручною та легкою у вживанні формою каннабісу. Проте при вживанні ТГК-жувальних цукерок дуже важливо знати дозу і свою особисту толерантність. Більшість ТГК-жувальних цукерок містять близько 10 мг ТГК. Кожна окрема жувальна цукерка містить цю кількість – це помірна доза. Початківцям рекомендується починати з однієї ТГК-жувальної цукерки або навіть з половини. Також доступні жувальні цукерки з 5 мг каннабісу.
КБД-жувальні цукерки
На відміну від своїх ТГК-аналогів, їстівні продукти з КБД, такі як жувальні цукерки, не є психоактивними. Це означає, що вони надають здоров’я корисні властивості каннабісових жувальних цукерок без психоактивного ефекту ТГК. Для багатьох людей це робить КБД-жувальні цукерки найкращими їстівними продуктами.
Хоча ще потрібно багато досліджень, щоб підтвердити всі корисні властивості КБД, перші результати свідчать про те, що КБД може зменшувати біль, сприяти психічному здоров’ю, мати нейропротекторні властивості, підтримувати здоров’я серця і полегшувати деякі симптоми, пов’язані з раком.
Іноді, однак, ставиться під питання доцільність прийому дієтичних добавок у вигляді солодощів, як у випадку з КБД-жувальними цукерками. З огляду на ризики, такі як ожиріння та діабет…
Самостійне виготовлення їстівних продуктів з каннабісу
Якщо ви хочете виготовити їстівні продукти з каннабісу самостійно, слід почати з каннабаттера. Каннабаттер є магічним інгредієнтом, який оживляє численні їстівні продукти з марихуани: гашишне печиво, кекси, брауні, тісто для піци тощо. Каннабаттер можна використовувати практично в будь-якому рецепті замість звичайного масла. Однак часто необхідно внести деякі корективи, щоб аромати гармонійно поєднувалися.
Конопляне масло має багатий горіховий аромат. Тому воно особливо добре підходить для страв або десертів з горіховим смаком, таких як печиво з арахісовим маслом або мигдалевий хліб.
Як виготовити їстівні продукти?
Як виготовити їстівні продукти? Це не так вже й складно. З правильним обладнанням, наприклад, каннабаттер легко зробити. Все, що потрібно, це термостійка миска, в яку кладуть масло і подрібнену траву. Потім миску ставлять у каструлю з водою і кип’ятять протягом двох годин.
Важливо постійно помішувати суміш і не доводити її до сильного кипіння, оскільки це може зіпсувати профіль канабіноїдів і терпенів у квітках марихуани. Після двогодинного кипіння колір масла зміниться з жовтого на темно-зелений, і воно набуде горіхового аромату. Процідіть каннабаттер через дрібне сито в контейнер для зберігання і дайте йому охолонути.
Каннабаттер: Переваги їстівних продуктів
Їжа, виготовлена з каннабаттером, має багато переваг, основна з яких полягає у її універсальності. Завдяки каннабаттеру можна адаптувати рецепти на основі масла, щоб створювати нові їстівні продукти з каннабісу за вашим бажанням. Кожен рецепт можна індивідуально налаштувати відповідно до особистих смакових уподобань та потреб щодо ефекту.
Однією з найбільших переваг їстівних продуктів, виготовлених з каннабаттером, є можливість мікродозування. Наприклад, можна спекти печиво з таким низьким вмістом ТГК, що воно буде підходити для щоденного вживання протягом дня.
Їстівні продукти: Брауні
Класикою серед їстівних продуктів є брауні. Як згадувалося на початку, письменниця Еліс Б. Токлас ввела їх у американську поп-культуру у 1950-х роках. Рецепт гашишних брауні вона отримала від подруги. Він більше схожий на традиційний марокканський махджун або варення, ніж на сучасні брауні. У рецепті рекомендується перемолоти горошини перцю, мускатний горіх, корицю, коріандр і квіти каннабісу в дрібний порошок, який потім змішується з подрібненими фініками, мигдалем, інжиром і арахісом. Суміш з’єднується з цукром і маслом.
У 1970-х роках журнал High Times поширив знання про їстівні продукти з каннабісу, опублікувавши статтю “Eat It!” письменника Дж. Ф. Бурка. Він був знайомий з індуїстськими, арабськими та африканськими традиціями використання каннабісу. Коли журнал у кінці 1980-х років найняв шеф-кухаря Ра для написання колонки про приготування їжі з каннабісом, це викликало культурну зміну. Шеф-кухар Ра навчив читачів, як смажити траву в маслі або олії та включати її в здорову кухню.
Мері Джейн та її гашишні брауні
Розглядаючи історичний розвиток їстівних продуктів, не можна не згадати одну особу: Мері Джейн Ратбун, також відому як “Брауні Мері”. У 1980-х і 90-х роках вона була активісткою у Сан-Франциско і випікала гашишні брауні для хворих на СНІД.
Часто Брауні Мері з’являлася в суді з численними значками “Pro-Pot” на одязі, закликаючи до легалізації каннабісу. Ратбун була справжнім викликом для прокуратури. Адже який присяжний хоче, щоб стару жінку покарали за те, що вона полегшує страждання смертельно хворих людей?
Її активізм проклав шлях до того, що Каліфорнія стала першим штатом США, який легалізував медичний каннабіс (California Proposition 215). І все почалося з гашишного брауні…
Як довго діють їстівні продукти з каннабісом?
Це важливе питання! Але не менш важливим є питання: коли починається дія їстівних продуктів з каннабісом?
Основна відмінність між споживанням ТГК у вигляді косяка або через вейп і вживанням ТГК-їстівних продуктів полягає в тому, що ефект від їстівних продуктів може проявитися на дві години пізніше. Однак він буде значно сильнішим.
Дія ТГК-продуктів може тривати від 6 до 24 годин, залежно від вмісту ТГК та толерантності споживача.
Вплив їстівних продуктів
Вплив їстівних продуктів визначається:
- толерантністю споживача
- концентрацією ТГК
Оскільки дія їстівних продуктів з’являється повільніше, але може бути несподівано сильною, дуже важливо дотримуватися принципу “починай з низького, йди повільно”. Початківці можуть починати з дози 5 мг, що викличе легке сп’яніння. При більш високій дозі ТГК можливі галюцинації, і дія може тривати до 24 годин.
Чи можна заморожувати їстівні продукти?
ТГК-їстівні продукти у вигляді гашишного печива або марихуанових брауні можна зберігати в холодильнику до чотирьох днів. Також можна заморозити випечені ТГК-їстівні продукти, щоб продовжити їх термін придатності.
Каннабісові жувальні цукерки, як ТГК, так і КБД, слід зберігати в прохолодному, сухому місці. Звертайте увагу на термін придатності на упаковці.
Дозування їстівних продуктів
Для новачків у приготуванні їстівних продуктів з каннабісом дозування ТГК може бути справжнім викликом. Тому багато людей віддають перевагу готовим продуктам, таким як жувальні цукерки з каннабісом: це безпечний вибір для споживання продуктів з постійним вмістом ТГК.
Проблема таких жувальних цукерок та інших солодощів з каннабісом полягає в інших інгредієнтах, які можуть бути не дуже корисними. І оскільки каннабіс додається у вигляді екстракту, неможливо оцінити його якість. Багато солодощів з каннабісом виготовляються з ізольованим ТГК, що не завжди є ідеальним. Тому варто навчитися самостійно готувати їстівні продукти, щоб контролювати як дозування ТГК, так і якість інгредієнтів.
Приклад дозування
Найважливіше при виготовленні їстівних продуктів – знати вміст ТГК у марихуанових квітках. Цей показник може сильно варіюватися, але для прикладу візьмемо 10 відсотків.
ПРИКЛАД:
1 грам каннабісу = 1.000 міліграмів 10 % від 1.000 = 100, отже, 10 % ТГК = 100 мг ТГК Якщо ми додаємо 10 г трави в 100 г масла, то масло містить 1.000 мг ТГК. Якщо це масло використовується для приготування 12 печив, кожне печиво міститиме 83,3 мг ТГК. Щоб зменшити потенцію, збільшіть кількість масла до 200 г і приготуйте 24 печива з кожним по 41,6 мг ТГК.
Правильне дозування ТГК
Багато онлайн-рецептів рекомендують використовувати 10 грамів марихуанових квіток на 100 грамів масла. Але як показує приклад вище, це призводить до дуже сильних їстівних продуктів. Для м’якішого дозування ТГК зменште кількість марихуани до 5 грамів на 100 грамів масла. Це забезпечить безпечну відправну точку. Така нижча доза підходить для медичних пацієнтів, тоді як досвідчені або рекреаційні споживачі можуть віддавати перевагу вищим дозам.
Час для їстівних продуктів: правильний час і місце
Споживання їстівних продуктів не схоже на куріння косяка. Дія починається після тривалішого часу, триває довше і може бути сильнішою. Можливі галюцинації та відчуття відокремлення від себе чи навколишнього середовища.
З цієї причини важливо споживати їстівні продукти в приємному середовищі – вдома, в саду або на природі – з близькими людьми. І не забувайте залишати собі достатньо часу, щоб насолодитися і дати досвіду з їстівними продуктами завершитися в спокої.