Якщо ти хочеш вирощувати свої власні фрукти та овочі для жаркого клімату, ти потрапив у правильне місце! Спочатку ми розглянемо переваги та перешкоди теплих умов. Потім ти дізнаєшся, які види рослин найкраще підходять для теплого та тривалого сезону вирощування. Наприкінці цієї статті ти будеш готовий до успішного сезону!
Де б ти не жив у світі, ти швидко зрозумієш, що залежно від місця розташування та клімату можна вирощувати лише певні види рослин. Звісно, деякі види добре розвиваються завдяки людським інноваціям, таким як теплиці, які модулюють екологічні фактори, у багатьох різних кліматичних зонах, але на відкритому повітрі багатьом видам потрібні специфічні умови.
У теплих регіонах у фермерів є широкий вибір можливостей. У цих районах зазвичай є набагато більше сонячного світла та довший сезон вирощування – два фактори, які сприяють росту екзотичних рослин, які в інших місцях просто не дають хороших результатів. Тож якщо ти живеш у теплому місці, тобі пощастило! Використовуй цей розкіш, вирощуючи смачні та продуктивні види рослин, зазначені нижче!
Навіщо вирощувати фрукти та овочі в теплих умовах?
З багатьох причин багато їстівних рослин прекрасно ростуть у теплих кліматах. Одна з основних причин полягає в тому, що вони просто адаптувалися до цих умов. Вони почуваються комфортно в регіонах, де їх ласкаво пестить сонце, і де постійно високі денні та нічні температури.
Окрім адаптацій, ці регіони з гарячою погодою природно мають характеристики, які дуже корисні для рослин. Основні переваги вирощування рослин у теплих областях включають:
Подовжений сезон вирощування: У тепліших регіонах сезон вирощування триває довше, що забезпечує набагато ранішу дату останнього морозу та набагато пізнішу дату першого морозу наприкінці. Це дозволяє фермерам почати посіви та пересаджування розсади набагато раніше, а також отримувати врожай рослин, які в холодніших районах ледве досягають необхідної зрілості.
Швидше зростання: Температура впливає на безліч фізіологічних процесів у рослинах. До них відносяться фотосинтез, дихання, проростання, цвітіння та транспірація. Коли рослини піддаються сприятливим температурам, у теплолюбивих рослин активуються механізми зростання, і вони ростуть надзвичайно швидко.
Вищий врожай: Комбінація довгого сезону вирощування та прискореного зростання дозволяє рослинам досягати повної зрілості до кінця сезону вирощування. Це призводить до тривалої фази цвітіння, плодоношення та збору врожаю. На відміну від холодніших регіонів, фермерам рідше доводиться обрізати свої рослини, перш ніж вони зберуть повний врожай.
Стійкість до стресу: Теплолюбиві рослини почуваються вдома в теплих кліматах. Якщо їхні екологічні потреби задовольняються, вони можуть виконувати важливі фізіологічні функції, які допомагають їм протистояти певним шкідникам і хворобам, які можуть легко закріпитися в холодніших кліматах, де рослини не ростуть оптимально, зазнають стресу та стають імунологічно ослабленими.
Чи не всі рослини добре ростуть у жаркому кліматі?
Не всі рослини пристосовані до спеки, постійного сонячного світла та потенційно сухих умов через недостатнє зрошення. Хоча фермери в теплих регіонах можуть вирощувати різноманітні сорти, вони стикаються з обмеженнями при вирощуванні популярних видів, які процвітають у холодніших регіонах на екстремальних широтах. Наприклад, популярні овочі, такі як шпинат і салат, швидко йдуть у стебло при перших ознаках теплового стресу (переходять до розмноження). Гаряча погода також може призвести до того, що такі рослини, як цвітна капуста, набувають гіркого та небажаного смаку.
Проте фермери в жарких кліматичних зонах мають перевагу, оскільки можуть вирощувати протягом усього року. Наведені вище овочі, ймовірно, також будуть добре розвиватися взимку та на початку весни, що дає цим фермерам найкраще з обох світів.
Коли слід сіяти?
Фермери в теплих кліматах можуть, в основному, сіяти та вирощувати насіння протягом усього року. Однак найкращі результати досягаються, якщо сіяти правильний сорт у правильний час. Теплолюбиві рослини, які потребують тривалого сезону вирощування, краще сіяти на початку весни. Якщо ти робиш це в домашніх умовах, вегетаційний період навіть значно подовжується. Якщо ти висаджуєш огірки, помідори та чілі в січні або лютому в приміщенні, у тебе вже будуть добре розвинені сіянці, які ти зможеш пересадити після останнього морозу.
Однак вирощування в теплом кліматі має перевагу в тому, що не потрібно висаджувати насіння в приміщенні або теплиці. Природне тривале тепло дозволяє сіяти насіння безпосередньо на відкритому повітрі вже на початку сезону. Проте в теплих кліматах існують специфічні виклики при посіві, зокрема, посуха.
Якщо у твоєму регіоні часто буває посуха, ти можеш досягти кращих результатів, вирощуючи свої сіянці в поліетиленовій теплиці або іншому середовищі з високою вологістю, щоб насіння могли правильно прорости, не пересихаючи.
Також можеш занотувати пізнє літо як ще один час для посіву. Якщо ти посієш салат, мангольд та капусту в цей час, ти зможеш насолоджуватися варіантами, які в спекотне літо в іншому випадку не дадуть хороших результатів. Якщо зими у твоєму регіоні особливо холодні, варто розглянути можливість посіву та вирощування в теплиці або поліетиленовій теплиці.
Можливі проблеми з рослинами
Теплий клімат пропонує безліч переваг, але також приносить низку викликів. До основних проблем, пов’язаних із вирощуванням рослин у таких умовах, належать:
Переривання цвітіння: Вищі температури можуть ускладнити перехід від цвітіння до плодоношення у певних овочевих рослин. Тривалі температури 32°C і більше можуть вплинути на продукцію пилку в квітках помідорів і перців, іноді призводячи до їх опадання.
Обпік: Пряме сонячне світло та висока температура можуть призвести до обпікання зрілих фруктів. Це може не лише погіршити їх вигляд, але й зробити їх вразливими до шкідників і хвороб. Проблема посилюється під час посухи, внаслідок чого фрукти зморщуються і стають практично несмачними.
Деформовані плоди: У гарбузових, таких як кавуни, огірки та кабачки, існує ризик виникнення деформованих плодів при високих температурах. Ці рослини повинні бути запилені, щоб давати плоди, і їхні квіти залишаються відкритими коротший час під час спекотної погоди. Це може обмежити шанси запилювального комахи відвідувати квітку, що призводить до стерильних плодів, які часто мають спотворену форму та неправильно розвиваються.
Посуха: Неправильне зрошення може призвести до того, що рослини страждають від нестачі води під час посухи. Вода відіграє вирішальну роль у фізіології рослин, від фотосинтезу до транспірації. Без достатньої кількості води рослини швидко втрачають життєздатність, зменшуються в розмірах і гинуть.
Найкращі фрукти та овочі для жаркого клімату
Озброївшись цими новими знаннями про вирощування в спекотну погоду, час реалізувати їх на практиці! Нижче наведені сорти фруктів і овочів, які принесуть найкращий урожай у теплом кліматі. Вибери свій улюблений варіант і почни планувати свій сад на наступний сезон!
Помідори
Спочатку помідори походять з Південної Америки, але вперше їх одомашнили та виростили фермери близько 500 року до н.е. у Мексиці. Як ти можеш здогадатися, ця рослина добре розвивається в жарких умовах. Якщо ти коли-небудь намагався вирощувати помідори в холоднішому кліматі, то знаєш, що їм потрібно теплиця, щоб розкрити свій справжній потенціал.
Якщо ти вирощуєш овочі в спеку, тобі пощастило, адже їх можна вирощувати на відкритому повітрі без значних втручань. Якщо ти хочеш виростити їх у приміщенні, можеш посіяти насіння вже в січні в кімнатній теплиці на підвіконні. Якщо ти віддаєш перевагу почекати, поки стане трохи тепліше, сій насіння на відстані приблизно 1 м у горщики або прямо в ґрунт.
Існує безліч різних сортів, але всі вони підлягають двом категоріям вирощування: індетерміновані та детерміновані. Перші ростуть, як виноградна лоза, тоді як другі мають більш кущисту форму.
Розмісти свої помідори на повному сонці і підживлюй їх щотижня рідким добривом з водоростей або рибною емульсією, щоб забезпечити достатню кількість азоту під час росту, а під час цвітіння та плодоношення – достатню кількість фосфору та калію.
Ананас
Ананаси добре ростуть у теплих, а ідеально в тропічних кліматичних умовах. Вони потребують постійного тепла та високої вологості повітря, щоб отримати хороший урожай. Якщо ти живеш у місці з частими теплими днями, ти можеш виростити ананас, не сіючи жодного насіння.
Замість цього ти можеш укоренити ананас з відростка, отриманого з купленого в магазині фрукта. Просто відріж корону ананаса і зріж зайву м’якоть, поки не побачиш кореневі пупки, які виглядають як кільце з коричневих точок. Залиш стебло на кілька днів, щоб висохло, потім помісти корону в склянку з водою і почекай, поки вона не пустить коріння. Як тільки коріння досягне довжини 5 см, помісти їх у горщик об’ємом 15 см, заповнений землею для кактусів, до якої додано багато перліту.
Ананаси потребують багато часу для росту. Помісти їх на повному сонці та регулярно поливай. Пересаджуй свої ананаси протягом трьох років або перенось їх на сонячне місце у саду, якщо ти живеш у тропіках. В іншому випадку ти повинен накривати рослину на зиму, щоб зберегти її в живих. Підживлюй її щотижня рідким добривом з водоростей, і ти отримаєш добре заслужений урожай.
Цукрова кукурудза
У Північній Америці, де цукровий кукурудза була виведена американськими корінними народами з польового кукурудзи, є довга історія. Хоча багато сучасних сортів добре ростуть навіть за короткого вегетаційного періоду, теплий клімат дозволяє фермерам експериментувати з набагато більшими та більш врожайними сортами, які потребують багато місяців, щоб досягти повної зрілості.
Ти повинен почекати, поки не закінчиться останній мороз, перш ніж сіяти цукровий кукурудзу. Після того як ти вибереш бажаний сорт, поклади насіння в склянку з водою та залиш на 12 годин для набрякання. Підготуй грядку у своєму саду, збагативши ґрунт великою кількістю органічного матеріалу. Сій насіння на глибину 2 см і на відстані 45 см в кожному напрямку. Сій їх блоками, щоб підвищити ймовірність успішного запилення.
Поливай рослини протягом усього вегетаційного періоду та підгодовуй їх раз на тиждень компостним настоєм, рідкими водоростями та іншими органічними рідкими добривами.
Кавун
Небагато врожаїв подарує тобі таке задоволення, як зрізати стиглий, вирощений власноруч кавун з його лози. Щоб впоратися з розмірами зрілих рослин, тобі знадобиться велика садова грядка. Рекомендуємо висаджувати насіння на початку сезону в розсадну плиту в теплиці. Після того, як вони розвинуть перші справжні листки, пересаджуй їх на відстані 1 м у власну грядку. Розглянь можливість встановлення краплинної системи поливу, щоб добре зволожувати кореневу систему та зменшити вологість на листках.
Ти можеш підняти рослини на шпалері або просто дозволити їм рости на землі. Поливай свої рослини раз на тиждень компостним настоєм, щоб зменшити ризик появи борошнистої роси, і регулярно застосовуй рідкий рибний екстракт, щоб сприяти росту листя. Збирай урожай, коли вусик, найближчий до плоду, стане коричневим і висохне.
Огірок
Огірки добре ростуть у холодних кліматичних умовах, проте для отримання вигідного врожаю їм потрібен захист теплиці. У теплих регіонах вони також добре ростуть на відкритому повітрі, але надмірна вологість і дощ можуть зробити їх вразливими до борошнистої роси. Якщо ти живеш у місцевості з частими дощами, слід вирощувати рослини під дахом.
Після того, як останній мороз мине, просто висаджуй насіння на глибину 2 см і з відстанню 30 см між рослинами. Підтримуй кожну рослину за допомогою кілочка або висаджуй насіння біля основи шпалери, щоб вони мали достатньо вертикального простору для в’янення. Регулярно видаляй усі бічні пагони, щоб зосередити всю енергію на плодах головного стебла. Поливай рідко, але часто, і застосовуй рідкий добриво кожні два тижні. У розпал літа плоди почнуть дозрівати, і їх слід збирати, коли вони досягнуть приблизно 15 см в довжину, щоб отримати найкращу текстуру і смак.
Окро
Окро — це один з найстранніших овочів, адже він має хрустку оболонку та клейку внутрішню частину. Рослини окро потребують багато тепла та сонця, що робить їх ідеальними для регіонів з тривалою та теплою вегетаційною порою.
Запусти свої насіння приблизно в лютому, замочивши їх на дві години у склянці з теплою водою. Висаджуй насіння в розсадні ящики та став їх на сонячне місце. Уважно слідкуй, щоб ґрунт під час проростання залишався вологим.
Висаджуй насіння на відстані 90 см у місці з повним сонцем. Вставляй біля основи кожної рослини паличку в ґрунт, щоб підтримати їх у вертикальному положенні. Підтримуй рівномірну вологість ґрунту протягом усього вегетаційного періоду та раз на тиждень внось калійне рідке добриво, коли з’являться квіти. З середини літа твої рослини окро почнуть давати плоди; регулярно їх збирай, щоб стимулювати постійний урожай.
Полуниця
Полуниця — один з найпростіших плодів для вирощування, які в теплих кліматичних умовах майже самостійно забезпечують себе. Розпочни з готових рослин у горщиках з місцевого розсадника, щоб дати своєму врожаю хороший старт. Вони добре ростуть практично в будь-якому місці твого саду, але найбільше виграють від напівтіньового розташування. Висаджуй свої саджанці на відстані 40 см у ґрунт, який багатий на органічні матеріали.
Під час росту твої полуниці будуть утворювати вуса, які вкоріняться в ґрунті. Після укорінення обріж вусики з обох сторін укоріненого ділянки та висаджуй їх у нову грядку, щоб розмножити свої рослини.
Чилі/Перець
Чилі обожнюють тепло! Виробники в прохолодніших кліматах докладають багато зусиль, щоб виростити їх, але в тепліших регіонах вони чудово розвиваються і на відкритому повітрі. Розпочни посів у січні, замочивши насіння на 12 годин у склянці з водою. Висаджуй насіння в розсадні ящики та став їх на підвіконня, що виходить на південь, поки не мине останній мороз.
Вибери місце в саду, яке отримує повноцінне сонце. Підготуй ґрунт, додавши багато компосту та добре перепрілого гною. Це створить родючий та добре дренований ґрунт, який чилі та перець люблять. Висаджуй їх на початку сезону на відстані 50 см. Щоб рослини були кущистими та низькими, обріж їх трохи вище четвертого вузла.
Протягом вегетаційного періоду один раз на тиждень внось рідке добриво з водоростей, емульсії риб або ферментованого рослинного соку. Розглянь можливість переходу на калійне добриво, наприклад, ферментований фруктовий сік, незадовго до переходу в фазу цвітіння. Збирай плоди, коли вони набрякли, блищать та набули очікуваного для сорту природного кольору.
Баклажан
Якщо ти живеш у теплом кліматі, у тебе є вибір з безлічі сортів баклажанів, від глибокої фіолетової до світлофіолетової та навіть білої. Як близькі родичі томатів і перців, баклажани люблять проводити весь сезон під палючим сонцем.
Розпочни посів у січні, висаджуючи насіння в розсадні ящики і ставлячи їх у теплицю з прямим сонячним світлом, якщо така є. Підвіконня, що виходить на південь, стане гарним запасним планом. Може знадобитися до 21 дня, щоб насіння проросло, але в обігрітій кімнатній теплиці цей час можна скоротити до всього лише семи днів.
Як тільки з’являться перші справжні листки, висаджуй рослини на відстані 50 см одна від одної. Щедро мульчуй рослини компостом і підпирай кожну рослину рослинним стеблом для вертикальної підтримки. Як тільки з’являться квіти, один раз на тиждень внось калійне добриво і намагайся вирізати всі бічні пагони. Після того, як розвинеться 5-6 плодів, зріж всі інші квітки, щоб зосередити всю енергію на вибраних плодах, щоб вони досягли хорошого розміру. Збирай свої баклажани з серпня, коли вони дозріють, що можна визначити за їхньою повною кольоровою гамою і блискучим виглядом.
Відчуй спеку вже сьогодні!
Вітаємо! Ти тепер готовий стати професіоналом у вирощуванні фруктів і овочів у теплому кліматі. Ти знаєш про переваги та труднощі цього клімату. І, що ще важливіше, ти знаєш, які рослини добре ростуть у спеку та як їх вирощувати! Підготуйся до сезону достатку.