Український CBD шоп з німецькою якістю!

Posted in

Флавоноїди: корисні для рослин і людей

Posted in

I. Що таке флавоноїди?

Флавоноїди – це вторинні рослинні речовини. У коноплях флавоноїди, такі як каннафлавін A, зустрічаються майже виключно в коноплях. Флавоноїди можуть мати антиоксидантні властивості та зменшувати запалення. Для точного оцінювання їх впливу на людей необхідні додаткові дослідження.

II. Флавони і інші рослинні речовини в коноплях

Каннафлавін A та каннафлавін B – це два так званих флавони в коноплях. Флавони є підгрупою флавоноїдів, які, у свою чергу, є вторинними рослинними речовинами. Каннафлавіни становлять менше ніж 0,02 відсотка маси рослини. Проте вони заслуговують на увагу через їх потенційний вплив на людину. Можливо, вони мають особливо сильну протизапальну дію. Існує багато інших флавоноїдів у різних сортів конопель, таких як Haze або Kush. Деякі з них наведені в наступній таблиці.

1. Огляд флавоноїдів

Флавоноїд Опис
Катехін Зустрічається не лише в коноплях, але й у зеленому чаї. Може мати антиоксидантну дію.
Епікатехін Зустрічається в коноплях, какао, вині та чаї. Може мати позитивний вплив на серце, рак і деменцію.
Апігенін Може пригнічувати ріст ракових клітин. Дослідження з людьми ще недостатні.
Байкаліїн Зустрічається не лише в коноплях, але й у байкальському шоломнику. Може мати снодійні та протизапальні властивості.
Катехол Використовується для дезінфекції та як вихідний матеріал для лікарських засобів.
Хризин Може сприяти здоровому сну і впливати на рівень тестостерону у чоловіків.
Епігалокатехін Має позитивний вплив на рівень інсуліну, цукор у крові, ризик Альцгеймера та Паркінсона.
Ізовітексин Має потенційні протизапальні та антиоксидантні ефекти.
Кемпферол Може активувати загибель ракових клітин і позитивно впливати на атеросклероз.
Лютеолін Має сильну антиоксидантну дію і може викликати загибель хворих клітин. Зустрічається в броколі, перці та селері.
Міріцетин Має антиоксидантну дію і може діяти подібно до інсуліну. Може бути корисним у лікуванні діабету.
Орієнтин Має антиоксидантні властивості і може зменшувати запалення. Може допомогти при нейропатичних болях.
Кверцетин Знижує артеріальний тиск і захищає серце та кровоносні судини. Зустрічається в цибулі та каперсах.
Рутин Зустрічається в виноградному листі та гречці. Використовується для лікування пошкоджень кровоносних судин.
Вітексин Зустрічається не лише в коноплях, але також у пасифлорі та в листі глоду. Виявив ефективність у боротьбі з раковими клітинами.

2.Вторинні рослинні речовини – приклади та класифікація

Вторинні рослинні речовини – прикладами є вже згадані флавоноїди. Крім того, є й інші речовини, до яких відносяться добре відомі канабіноїди в коноплях, такі як каннабідол (CBD), каннабігірол (CBG) та тетрагідроканабінол (THC). THC відповідає за психоактивну дію конопель, яка може бути дуже сильною, особливо у сортів Haze. Канабіноїди, флавоноїди та терпени разом сприяють тому, що медичні коноплі можуть позитивно впливати на людський організм.

Коли говорять про різні ефекти різних видів конопель (різниця між Sativa і Indica), завжди беруть участь усі речовини. Флавоноїди впливають на ефект Indica так само, як і на ефект Sativa.

Вторинні рослинні речовини відокремлюються від первинних (білки, жири, вуглеводи), які є основними живильними речовинами для людини та тварин. Вторинні рослинні речовини відповідають за кольори рослин, а також за запах і аромат. Крім надання кольору, вони мають різноманітні інші функції:

  • Захист рослин від UV-світла,
  • Відлякування шкідників і патогенів,
  • Притягування запилювачів.

Загалом існує понад 100 000 різних вторинних рослинних речовин. За даними Німецького товариства харчування (DGE), від 5 000 до 10 000 з них зустрічаються в раціоні людини. Ці речовини можна поділити на різні групи, до яких, окрім флавоноїдів, відносяться, наприклад, сульфіди, фенольні кислоти та каротиноїди. Останні, як фотосинтетичні пігменти, беруть участь у біохімічному процесі, що за допомогою світла виробляє глюкозу.

Деякі вторинні рослинні речовини вважаються корисними для здоров’я людини. Це, зокрема, фітостерини, які можуть знижувати рівень холестерину. Однак серед вторинних рослинних речовин є й менш корисні, наприклад, нікотин.

III. Флавоноїд у коноплях: ефект оточення

Залишається питання: яку роль відіграють флавони та інші флавоноїди для рослини коноплі та її впливу на людський організм? Це питання стало особливо важливим з 2017 року. З того часу пацієнти в Німеччині можуть купувати медичні коноплі, якщо лікар їх призначає. Федеральна опіумна служба є тією інстанцією, в якій лікарі отримують бланки для рецепта на наркотичні засоби.

Кожен окремий флавоноїд у коноплях бере участь у так званому ефекті оточення. У випадку ефекту оточення різні активні речовини в суміші рослинних компонентів взаємодіють і посилюють один одного. Вченим, що відкрив цей ефект, вважається ізраїльський дослідник Рафаель Мехуллам. Ефект оточення повинен призводити до того, що загальний вплив квітів коноплі є сильнішим, ніж сума окремих ефектів складових частин рослини, таких як дія CBD і THC.

Ефективність флавоноїдів у коноплях все ще досліджується, що іноді призводить до сюрпризів. Наприклад, катехін, що міститься в коноплях, має ефект, який, можливо, підтримує організм іншим чином, ніж раніше вважалося. Дослідники з ETH Zurich та університету Єни вивчили цей ефект на ниткоподібному черв’ячку C. elegans. Згідно з їх дослідженням, опублікованим у 2021 році, катехіни не знижували окислювальний стрес, який вважається шкідливим для організму. Це флавоноїд у коноплях, навпаки, тимчасово підвищує його і таким чином підвищує захисні здібності клітин і організму. Тобто він діє не безпосередньо, а опосередковано проти вільних радикалів.

V. Біофлавоноїди: класифікація

Флавоноїди – що це таке? І що таке біофлавоноїди? Обидва терміни мають однакове значення: біофлавоноїди – це те ж саме, що і флавоноїди. Ця група вторинних рослинних речовин відноситься до поліфенолів. Нобелівський лауреат Альберт фон Сент-Дьйорді відкрив їх у 30-х роках XX століття і спочатку назвав їх вітаміном P. Основна структура флавоноїдів – це так званий флаван. Флавоноїди можна поділити на різні підгрупи. До них відносяться:

  • Антоціани (наприклад, ціанідин)
  • Ізофлавоноїди (наприклад, геністеїн)
  • Флаваноли (наприклад, катехін)
  • Флаваноноли (наприклад, таксифолін)
  • Флаванони (наприклад, гесперетин)
  • Флавони (наприклад, апігенін)
  • Флавоноли (наприклад, кверцетин)

Оскільки загальна кількість біофлавоноїдів є досить великою, не можна використовувати окремі флавоноїди і їх ефект як приклад для всієї групи біофлавоноїдів.

1.Флавоноїди – в яких продуктах їх можна знайти?

Флавоноїди в їжі – прикладів безліч. Їх можна знайти, зокрема, в яблуках, грушах, цибулі, крес-салаті та баклажанах. Зелений чай містить їх так само, як і какао та червоне вино. Вони надають рослинам яскраво-жовтий, синій або червоний колір. Прикладом флавоноїдів у червоному вині є антоціан, який відповідає за червоний або синій колір винограду. Ще однією цікавою речовиною, що міститься у винах, є фістин. У тестах на мишах фістин проявив ефект, який зробив його потенційним кандидатом на роль активної речовини в боротьбі з хворобою Альцгеймера. Крім того, фістин, що використовувався в експериментах, не показав побічних ефектів, що також звучить обнадійливо.

Однак на даний момент відсутні підтверджені наукові результати щодо впливу фістину на людей. Флавоноїди в какао, які належать до підгрупи флаванолів, також можуть мати позитивний вплив на здоров’я людини. Але чи це так? Чи дійсно флавоноїди в їжі або як екстраговані активні речовини корисні для людей? Такі питання не можна просто і однозначно відповісти.

V. Флавоноїди та їх вплив на людину

Флавоноїди мають вплив, який часто описується як корисний для здоров’я людини. Офіційний австрійський портал здоров’я підтверджує, що біофлавоноїди мають позитивний вплив на імунну систему. Крім того, вони можуть регулювати кров’яний тиск і знижувати ризик серцево-судинних захворювань та раку. Німецьке товариство з харчування (DGE) вказує на такі потенційні ефекти для здоров’я:

  • антиоксидантний,
  • анти тромбоцитарний,
  • знижуючий кров’яний тиск,
  • протизапальний,
  • імуномодулюючий,
  • антибіотичний.

Крім того, вони можуть мати нейрологічні ефекти. Проте товариство чітко зазначає, що це лише “можливі” ефекти для здоров’я. Подібна інформація є на порталі Центру здоров’я. Портал, що існує з 1999 року, позиціонує себе як один з найпопулярніших порталів здоров’я у німецькомовному світі. Згідно з інформацією на сайті, продукти, багаті на флавоноїди, можуть захищати від серцевих захворювань і раку, а також компенсувати негативний вплив алкоголю і раку. У мазях флавоноїди можуть допомагати при болях у спині та інших схожих проблемах зі здоров’ям.

VI. Антиоксидантний ефект: що це означає?

Флавоноїди мають антиоксидантний ефект. Це стосується, наприклад, рутину та інших цитрусових біофлавоноїдів. Антиоксиданти захищають організм від так званих вільних радикалів. Вільні радикали – це дуже реакційно активні кисневі сполуки, які виникають внаслідок природних метаболічних процесів або зовнішніх факторів, таких як забруднення навколишнього середовища. В організмі вони можуть викликати оксидативний стрес – дисбаланс між вільними радикалами та антиоксидантами. Це може призвести до пошкодження клітин, такого як руйнування ДНК в клітинному ядрі. Оксидативний стрес вважається фактором ризику для захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, серцево-судинні захворювання та рак. Антиоксидантні флавоноїди, такі як ті, що містяться в медичному каннабісі, можуть допомогти знизити ці ризики.

Отже, вільні радикали погані, а антиоксиданти – хороші, оскільки вони захищають клітини від вільних радикалів? Це не так просто. Новіші дослідження показують, що кисневі радикали можуть іноді навіть захищати людей від раку. Крім того, у 2021 році організація захисту прав споживачів попередила, що надмірна кількість антиоксидантів в організмі також може бути проблематичною.

VII. Зелений чай допомагає проти ракових захворювань: чи це правда?

Зелений чай може знижувати ризик багатьох видів раку. До такого висновку прийшли дослідники в 2020 році в огляді досліджень, який підсумував результати кількох досліджень на цю тему. За можливу ефективність чаю проти раку відповідає антиоксидант епігалокатехінгаллат (EGCG), який також міститься в каннабісі. Однак доказів того, що зелений чай дійсно діє проти раку, дослідницька група не знайшла.

А як щодо флавоноїдів загалом? Чи є докази того, що вони можуть допомагати проти раку у людей? Існують певні вказівки. Доказів – швидше ні. Ще у 2018 році Німецьке товариство раку цитувало результати узагальнюючого дослідження раку щодо можливого захисного ефекту флавоноїдів від раку кишечника. Такий ефект був доведений в експериментах на тваринах і клітинах. Епідеміологічні дослідження, однак, не дали однозначних результатів.

В іншому дослідженні вчені з Копенгагена (Данія) та Перт (Австралія) проаналізували дані данського дієтичного дослідження, в якому взяли участь 56 000 осіб віком від 52 до 60 років. Через 23 роки дослідники вивчили випадки смертності серед учасників і виявили: учасники з дієтою, багатою на флавоноїди, рідше помирали від раку та серцево-судинних захворювань. Однак, чи справді зелений чай і інші продукти, багаті на флавоноїди, ефективні для профілактики раку, залишається невідомим навіть після цього дослідження.

VIII. Серцеві захворювання: чи допомагають флавоноїди?

Флавоноїди можуть впливати на організм так, що це може знизити ризик серцевих захворювань. Федеральний центр харчування Німеччини опублікував у 2021 році інформацію про північноірландське дослідження. Участь у дослідженні брали 900 дорослих осіб віком від 25 до 82 років. Учасники, які дотримувалися дієти, багатої на флавоноїди, мали нижчий артеріальний тиск, що може знижувати ризик серцево-судинних захворювань.

Флавоноїди можуть допомогти в профілактиці серцевих захворювань, зокрема шляхом зниження рівня холестерину в крові. Холестерин є ліпідом (жиром), необхідним для організму, наприклад, для обміну речовин. Однак холестерин може накопичуватися на стінках судин, звужувати їх і в найгіршому випадку призвести до інфаркту або інсульту. Одним з флавоноїдів, який знижує рівень холестерину в крові, є гесперидин. Це флаванон, що міститься в цитрусових фруктах, таких як лимони та апельсини.

1.Запобігання утворенню тромбоксану: профілактика тромбозів?

Утворення тромбоксану є важливим процесом при відкритих ранах. Тромбоксан є тканинним гормоном, який грає велику роль у агрегації тромбоцитів і, відповідно, у згортанні крові. Тромбоцити, або кров’яні пластинки, зливаються разом, щоб закрити рани в організмі.

Однак підвищена концентрація тромбоксану в організмі може також збільшити ризик утворення відкладень у кровоносних судинах і тромбозів. Якщо виникає атеросклероз, це може призвести до інфаркту міокарда або інсульту. Один з флавоноїдів, який може протидіяти підвищеному утворенню тромбоксану, це рутин, що міститься в медичному канабісі. Ця рослинна речовина також зустрічається в досить високих концентраціях, наприклад, у звіробої та петрушці, а також у фігах, яблуках, цитрусових фруктах і зеленому чаї.

IX. Біофлавоноїди: чи доведена їх дія?

При розгляді біофлавоноїдів і їхньої дії важливо зазначити, що наявність наукових досліджень часто є обмеженою, що ускладнює оцінку впливу окремих флавоноїдів у канабісі чи інших рослинах на людину. Багато досліджень флавоноїдів є так званими спостережними дослідженнями. Такі дослідження не дозволяють зробити науково обґрунтовані висновки про причинно-наслідкові зв’язки. Наприклад, спостережні дослідження можуть показати знижену частоту випадків раку серед людей, які споживають їжу, багатий на флавоноїди. Але це не доводить, що саме їжа, багата на флавоноїди, є причиною зниження захворюваності.

Інші дослідження є in vitro (лабораторними дослідженнями на клітинах) або експериментами з тваринами. Якщо біофлавоноїди показують дію в таких дослідженнях, її не завжди можна безпосередньо перенести на людей. Тому важливо уважно перевіряти, якими саме дослідженнями підтверджується ефективність флавоноїдів. Біофлавоноїди в рослинах, безумовно, мають потенціал для позитивного впливу на людський організм, але потенціал не завжди є доведеною дією.

X. Флавоноїди: де можна купити?

Сьогодні флавоноїди можна придбати в аптеках і магазинах здорового харчування. Зокрема, флавоноїди використовуються в медицині. Наприклад, кверцетин можна знайти в препаратах для лікування венозної недостатності. Де ще можна знайти кверцетин, якщо віддаєте перевагу продуктам харчування? Він міститься в червоних виноградинах, чорниці, ожині, помідорах, листовому зеленому капусті і цибулі. Флавоноїди також використовуються у таблетках як харчові добавки. Такі продукти можна знайти, наприклад, в інтернет-аптеках. Але є й інші місця, де можна купити флавоноїди: магазини овочів і чаїв. Як природні складові частини продуктів харчування для здорового харчування, вони не завжди, але часто є найбільш цінними.

Флавоноїди також доступні як частина продуктів канабісу. Вони містяться як в листі коноплі, так і в квітках канабісу.

Український CBD шоп з німецькою якістю!

Рекомендуємо:
Кошик 0
Переглянуті товари 0